Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Řízky jako stálice nedělních stolů – lze si je dopřát bez výčitek?


Jestli se dá o nějakém pokrmu říct, že je českou nedělní obědovou klasikou, jsou to dozajista smažené řízky. Aby ne – přestože se nejedná o zrovna zdravou záležitost, pochutnají si na nich dospělí i děti, jejich příprava je rychlá a snadná, hodí se k nim mnoho příloh a existují v tolika různých variacích, že každou neděli můžete ochutnávat něco jiného.

Smažené pokrmy vám málokterý dietolog či lékař doporučí.

Ale ono je to tak dobré! Jednou za čas si pořádný řízek určitě dopřát můžeme a navíc jsou cesty, jak negativní dopady na naše zdraví i figuru snížit alespoň na nutné minimum. Jaké?

Smažené řízky ve smaltované pánvičce SFINX


Při smažení používejte zdravotně nezávadné nádobí
Při přípravě (nejen) řízků byste se měli snažit, aby se už ze samotného nádobí neuvolňovaly nežádoucí chemické látky. Smažení vyžaduje vysoké teploty a některé materiály si s nimi zkrátka nerozumí. Pokud chcete zajistit, že vaše vaření bude bez chemie a pokrmy si zachovají svou zamýšlenou chuť, sáhněte po starém dobrém smaltu.

Hluboké smaltované pánve či hrnce, které najdete na našem e-shopu, jsou vyrobeny z kovu pokrytého vrstvou smaltu, což je minerální sklo, jež nádobí chrání před korozí i poškozením, ale jistě oceníte hlavně jeho nezávadnost a bezpečnost pro vaření.


Zvolte správný tuk
Při výběru tuku, na kterém budete řízky smažit, není dobré sáhnout hned po tom prvním, co vám padne pod ruku. Je zapotřebí brát v úvahu tzv. kouřový bod, tedy teplotu, jakou daný druh tuku snese, než se začne přepalovat a vylučovat zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Z běžných olejů, které máme v kuchyni, se jako nejvhodnější jeví řepkový, vyhněte se ale slunečnicovému. Neuškodíte překvapivě ani kvalitním sádlem nebo přepuštěným máslem (ghí) – oba tyto adepti mají vysoký kouřový bod a neprochází takovou mírou zpracování jako rafinované oleje. Rostlinnou variantou s dobrými vlastnostmi je také kokosový olej, který ale v pokrmech zanechává ne vždy žádoucí exotickou chuť a vůni.


Zkuste řízky obalit v netradičních směsích
Chcete se maximálně vyhnout rychlým cukrům nebo lepku? Obalte řízky namísto klasického trojobalu jen ve vejci a jemně mletých mandlích s trochou papriky, pepře a lahůdkového droždí. Výsledek sice nebude tak křehký a křupavý, ale zato přinese nové chutě a může vám, alespoň občas, pomoci překonat nesmírné chutě na řízek, i když se snažíte snížit svůj příjem sacharidů.

Místo vejce pak lze dobře využít například jogurt, ať už samotný, nebo dochucený bylinkami, česnekem či oblíbeným kořením. Jogurtová lázeň před vlastním obalováním v suché směsi také zajistí, že si maso zachová maximum své šťavnatosti.

Ozvláštnit ale můžete i samotnou klasickou strouhanku – pokud ji připravíte z čerstvého bílého pečiva za pomoci robotu, dostanete nadýchaný, křupavý obal, kterému klasická strouhanka nesahá ani po kotníky. 

Tip na závěr: Zkuste do strouhanky přimíchat také aromatický strouhaný sýr – vedle nešlápnete s cheddarem, parmazánem či modrým sýrem, nebo najemno nasekané čerstvé bylinky. Obojí dodá řízkům šmrnc a nové chutě, ať už smažíte kuřecí, vepřové, nebo dáváte přednost houbám či zelenině.