Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Zabíjačkové hody

Chladné zimní měsíce si přímo říkají o tradiční zabijačkové hody

Zima je tradičně obdobím, kdy se na českých vsích konají zabijačkové hody. Dříve tomu nebylo jinak; právě chladné počasí zajišťovalo delší trvanlivost a lepší možnosti zpracování zabijačkových lahůdek. Ale domácí zabijačka jen málokdy byla pouze o jídle. Šlo také o důležitou společenskou událost, na kterou byli kromě rodiny pozváni sousedé a známí a jednalo se tak i o oslavu komunity a vzájemné soudržnosti a spolupráce.

Kde se vzala tradice zimních zabijaček v Čechách a jaký má dnes význam?

Zabijačky jsou pevně zakotveny v české kultuře a mají dlouhou historii. Původně byly spojeny s nutností zpracovat maso na zimu, kdy nebyly k dispozici moderní způsoby konzervace, a zabíjení pašíka probíhalo snad v každém vesnickém stavení. Dnes je zabijačka především folklorní společenskou událostí, která udržuje živé venkovské tradice, a díky dostupnosti lednic a mrazáků se neomezuje jen na zimu.

 

Také není problém si u řezníka koupit třeba jen půlku prasete a zabijačku si udělat doma jen z ní, aniž byste museli vykrmovat svého vepříka. V takovém případě ale přijdete o ty největší lahůdky - jelita, jitrnice nebo třeba tlačenku.

Nedostanete se na venkovskou zabijačku?

I když žijete ve městě, můžete si užít zabijačkové speciality. Mnoho restaurací a gastropodniků nabízí v zimních měsících tradiční zabijačkové menu. Některé komunity dokonce pořádají zabijačkové akce, které jsou otevřené veřejnosti. Pokud ale samotná zabijačka není nic pro vás, možností je také připravit si některé ze specialit u vás doma ze surovin, které seženete u vašeho řezníka. Třeba takový poctivý zabijačkový guláš:

 

Ve velkém hrnci na sádle orestujte nahrubo nakrájené cca 3 cibule. Až cibule zezlátne, přidejte 500 g kostek z vepřové plece, 1 vepřovou ledvinu a celý vepřový jazyk. Nechte trochu zatáhnout a osolte. Pak přihoďte 3 pokrájené stroužky česneku, 2 bobkové listy, celý pepř a kmín, vše zalijte horkou vodou a nechte zakryté vařit do změknutí masa. Poté vyndejte a  oloupejte jazyk, nakrájejte jej na kousky a vraťte do hrnce, na posledních 15 minut přihoďte také na kostky nakrájených 500 g jater. Podle chuti guláš dosolte, přidat můžete drhnutou majoránku, nakonec zahustěte starším chlebem.

Na pořádném nádobí záleží - doma i na venkovském dvoře!

Nezapomeňte, že naše smaltované nádobí je pro přípravu tradičních zabijačkových pokrmů ideální. Jeho odolnost a kvalita zajišťují, že vaše jídlo bude nejen chutné, ale i bezpečně připravené. Vyberte si z naší široké nabídky nádobí, které přispěje k autenticitě vašeho tradičního českého stolu.