Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí od roku 1893

Cesta smaltu do našich kuchyní: Poznejte s námi svět smaltovaného nádobí

Smalt je sklu příbuzný povlak nanášený na kovové předměty, který se poté vypaluje při vysokých teplotách. Proces smaltování vytváří hladký, tvrdý a lesklý povrch, který je nejen esteticky přitažlivý, ale také velmi funkční. Smalt je považován za jednu z nejodolnějších a nejatraktivnějších povrchových úprav, přičemž mezi jeho hlavní výhody patří bezesporu zdravotní nezávadnost – jedná se o přírodní materiál, který v případě kuchyňského použití do pokrmů nevypouští žádné toxické látky.

Historie smaltu

Smaltování má kořeny hluboko v historii, sahající až do starověkých civilizací, jako byly Egypťané, Řekové či Číňané. Tyto kultury používaly smalt pro zdobení šperků, nádobí a dalších předmětů. V Evropě se smaltování rozšířilo v období středověku, kdy se stalo populární technikou pro výrobu náboženských artefaktů a šperků.

 

Věděli jste, že smalt byl použit i při výrobě českých korunovačních klenotů, konkrétně na svatováclavské koruně, a na kříži Přemysla Otakara II.?

 

Až v polovině 19. století se smalt začal aplikovat na kovové předměty běžného použití, jako jsou nádoby na vodu, kbelíky, hrnce či pekáče nebo litinové koupací vany. Ve 20. století bylo smaltované nádobí natolik rozšířené, že téměř neexistovala domácnost, ve které byste nějakého smaltovaného fešáka nenašli. O trvanlivosti smaltovaného nádobí a jeho popularitě svědčí i fakt, že mnoho z nás stále vlastní nějaký ten hrnec či pekáč po babičce.

 

V dnešní době je smalt stále oblíbený pro svou odolnost proti korozi, zdravotní nezávadnost či skvělou tepelnou vodivost.

Jak se smalt zpracovává?

Proces smaltování začíná přípravou kovového předmětu, který se nejprve očistí a připraví pro nanesení smaltové vrstvy. Smalt, což je směs křemičitých materiálů, se poté nanáší na povrch kovu buď ve formě prášku, nebo tekutiny. Následuje vypalování v peci při teplotách mezi 750 a 850 stupni Celsia. Výsledkem tohoto vypálení je pevný povrch, který je podobný sklu, odolný vůči korozi a vysokým teplotám.

Výhody a nevýhody smaltovaného nádobí

Výhody:

  • Povrchová odolnost: Smaltovaný povrch je velmi odolný proti korozi a chemikáliím.
  • Skvělá tepelná vodivost: Díky své tepelné vodivosti se smaltované nádobí rychle zahřívá a zaručuje rovnoměrné propečení připravovaných pokrmů.
  • Hygiena: Hladký a neporézní povrch smaltu neumožňuje bakteriím a plísním proniknout, což usnadňuje čištění a údržbu a zároveň zachovává zdravotní benefity.
  • Estetika: Smaltované nádobí je k dispozici v široké škále barev a designů, díky čemuž může skvěle doplnit jakýkoli kuchyňský interiér.

Nevýhody:

  • Křehkost: Přestože je smalt sám o sobě velmi odolný, může se při prudkém nárazu nebo pádu odštípnout, což může způsobit poškození základního kovu.
  • Přilnavost: Smaltované nádobí není nepřilnavé, proto je při vaření zapotřebí použít tuk.

Péče o smaltované nádobí

Aby vaše smaltované nádobí vydrželo co nejdéle krásné a funkční, je důležité dodržovat několik základních pravidel:

 

  • Čištění: Vyhněte se používání abrazivních čisticích prostředků a drsných houbiček. Místo toho používejte jemné mycí prostředky a měkké houbičky nebo hadříky. Případné připáleniny nedrhněte, ale nechte je raději pořádně odmočit.
  • Sušení: Ač je smalt jako takový odolný proti rzi, v případě, že se nárazem kousek smaltu odštípne, takové místo vždy dobře osušte, aby nedocházelo ke korozi kovu pod ním.
  • Skladování: Pokud nádobí skladujete v zásuvkách nebo skříňkách, ujistěte se, že mezi jednotlivými kusy je ochranná vrstva (např. proložky), aby se zabránilo poškrábání.
  • Náhlé změny teplot: Vyhněte se prudkým změnám teploty, které by mohly způsobit prasknutí smaltu. Například nenalévejte studenou vodu do horkého hrnce.

Smaltované nádobí BELIS

Naše smaltované hrnce jsou ideální pro vaření polévek, omáček a dalších pokrmů. Díky odolnosti vůči vysokým teplotám a snadnému čištění jsou nezbytností v každé kuchyni.

 

Smaltované pánve a lívanečníky nabízejí vynikající tepelnou vodivost a rovnoměrné vaření. Jsou skvělé pro smažení, pečení i dušení či přípravu dokonalých lívanců a palačinek.

 

Smaltované pečící formy a plechy jsou ideální pro pečení koláčů, buchet, chleba a dalších pochoutek. Velké smaltované pekáče BELIS zase využijete na přípravu pečínek, drůbeže, zeleniny či jiných zapékaných pokrmů.

 

Mezi smaltovanými doplňky pak najdete smaltované hrnky, které jsou lehké, odolné a perfektní pro každodenní použití a ideální pro teplé i studené nápoje, květináče, misky, čajníky a mnoho dalšího.

 

Prozkoumejte náš e-shop a objevte širokou nabídku kvalitního českého smaltovaného nádobí, které bude nejen krásným, ale i praktickým a kvalitním doplňkem vaší kuchyně.