Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Končí masopust a začíná doba půstu. Stihli jste masopustní veselí?

Spolu s letošním svátkem Sv. Valentýna je tu i Popeleční středa, kterou končí letošní masopustní období a začíná doba půstu, jež bude dle tradic trvat až do 28. března, tedy dne před Velkým pátkem. Stihli jste si ještě před půstem užít některé z masopustních tradic? Zkuste masopust zakončit sladkou tečkou v podobě domácích koblížků, není to nic těžkého a se správným kuchyňským vybavením je zvládnete levou zadní.

Masopust a “pouštění” masa

Pouštění masa je klíčovým prvkem masopustních oslav a symbolizuje přechod od období hojnosti a přejídání k období půstu a zdrženlivosti, které předchází Velikonocům. Tento zvyk má kořeny v křesťanské tradici, kdy se věřící připravují na Velikonoce čtyřicetidenním půstem.  “Pouštění masa” tak představuje poslední příležitost k bohatému stolování, kdy se lidé snaží spotřebovat všechny zásoby masa a masných výrobků, které během postní doby nebudou moci konzumovat.

Tanec, zpěv a tradiční průvody

S obdobím před postní dobou se kromě bohatých stolů pojí i bujaré oslavy a veselí, konají se bály a plesy, zpívá se a tančí. Hlavně na vesnicích se dosud dochovala tradice masopustních průvodů v maskách, při kterých koledníci zastavují u domů, zpívají, tančí a přejí domácnostem štěstí a zdraví, často za odměnu v podobě jídla a pití. Jejich masky představují většinou postavy z lidových pověstí či zvířata. Často v průvodu nechybí medvěd vedený na laně, který symbolizuje probuzení přírody a návrat plodnosti země po zimě.

Připravili jste některou z tradičních masopustních dobrot? Pusťte se třeba do báječných koblih!

K masopustu patří hlavně masné pokrmy, a to často z domácích zabijaček (o tradičním zabijačkovém guláši nebo domácím sádle a škvarcích jsme psali nedávno). Kromě nich ale na stolech najdete i bezpočet sladkých pokrmů, jakými jsou koblihy, šišky nebo koláče. Právě na skvělé koblížky vám dnes přinášíme recept. Vybavte se na něj navíc některým z našich tradičních smaltovaných hrnců, které díky použitým materiálům zaručí dlouhou životnost a zdravotní nezávadnost i při vyšších teplotách a věřte, že vám smažení půjde jako po másle!

Tradiční koblížky plněné marmeládou

Příprava těsta

Na těsto si připravte 175 g hrubé mouky a 525 g hladké. Z hladké odeberte 100 g a smíchejte je s 40 g čerstvého droždí a 300 ml vlažného mléka. Tuto směs nechte 30 minut kynout na teplém místě. Poté vmíchejte zbytek mouky, 120 g rozpuštěného másla, 60 g cukru krupice, 30 ml rumu 20 g vanilkového cukru, 4 vejce a špetku soli. Vypracujte (ať už rukama či robotem s hákovým nástavcem) hladké, nelepivé těsto, které nechejte v teple zakryté utěrkou kynout dalších 30 minut.

 

Po vykynutí těsto rozdělte na pravidlené kuličky o zhruba 50 g, kterým dopřejte poslední 30minutové kynutí na pomoučeném vále.

A jdeme smažit!

Ve větším hrnci rozpalte 1 litr řepkového oleje a začněte hned smažit. Před vložením do oleje oprašte z koblížků přebytečnou mouku, která by se v oleji rychle připalovala. Při smažení zajistěte, že mají koblížky v hrnci dostatek prostoru a smažte je dozlatova z každé strany asi 2,5 – 3 minutky.

A co náplň? Zkuste marmeládu, povidla nebo třeba pudinkový krém!

Ještě teplé, okapané koblížky obalte v moučkovém cukru a nožíkem je ze strany nařízněte. Zdobícím pytlíkem pak plňte marmeládou, povidly, čokoládou nebo třeba pudinkovým krémem. Fantazii se meze nekladou!