Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Zabijačková sezona ještě nekončí: jak na domácí sádlo a škvarky?

Nemusíte disponovat dvorem, chlívkem a vlastním pašíkem, abyste si mohli vychutnat zabijačkové produkty a přičichnout tak k této oblíbené staročeské tradici. O zabijačkovém guláši jsme psali v nedávném článku, dnes si povíme, jak doma snadno připravit vepřové sádlo a škvarky, které následně využijete ve spoustě slaných i sladkých receptů.

Krok číslo 1: Sežeňte kvalitní syrové sádlo

Syrové sádlo je základní surovinou pro výrobu velejemného domácího sádla i křupavých škvarků. Doporučujeme použít sádlo hřbetní nebo plstní. Vnitřní sádlo (tedy to, které se nachází mezi vnitřnostmi pašíka) není tolik vhodné — je méně trvanlivé a také má silnější odér, který nemusí být všem úplně příjemný. Asi není třeba zmiňovat, že sádlo od “šťastného” vepříka z malé farmy či domácího chovu, který měl možnost se podívat na sluníčko a pochutnávat si na lepší stravě než ten ve velkochovu, se vám odvděčí o mnoho lepší chutí i vlastnostmi.

Krok číslo 2: Vybavte se ostrým nožem

Sádlo a škvarky se získávají škvařením na kostky pokrájeného syrového sádla. Čím jsou tyto kostky menší, tím více sádla získáte. Čím jsou pravidelnější, tím hezčí budou výsledné škvarky. Proto si vezměte k ruce pořádný ostrý nůž a sádlo zpracovávejte nejlépe chlazené (a tedy tužší), které se vám tak bude krájet snadněji. 2—3 cm velké kousky budou ideální.

Krok číslo 3: Šup s tím do pořádného hrnce a jdeme škvařit!

Připravené kostičky syrového sádla vsypte do širokého kastrolu a podlijte trochou studené vody. Začněte zvolna zahřívat. Dávejte pozor, aby se sádlo nezačalo připalovat a občas jej promíchejte. Po počátečním nafouknutí začnou kostky vypouštět vlastní tuk.

 

Teplotu můžete o trochu zvýšit, jakmile na dně bude dostatek vypečeného čirého sádla bez zbytkové vody. To začněte po částech slévat, vždy v kastrolu ale trochu ponechte a pokračujte ve vypékání škvarků. Až budou vyškvařené hezky dozlatova, slijte obsah kastrolu přes velký cedník. V něm ze škvarků vymačkejte zbytky sádla třeba obrácenou stranou naběračky.

Krok číslo 4: Užijte si čerstvé škvarky a uchovejte cenné sádlo

Teď už přichází ta nejkrásnější část celého procesu: Hotové škvarky osolte a můžete rovnou začít ochutnávat ještě teplé nebo klidně později i studené. Sádlo slijte do skleniček a až vychladne, uložte do lednice. Následně jej využijete třeba na smažení lívanců či bramboráků nebo jako přísadu do těsta. Domácí sádlo je zkrátka skvělou a zdravou alternativou průmyslově zpracovaných ztužených rostlinných tuků a pokud si pašík za života užil dostatek času na slunci, pak vás jistě potěší i obsah vitaminu D.