Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Každoroční přehlídka bramborových salátů je tu: Máte rodinného favorita?

V minulých týdnech jsme na našem blogu pokryli rozmanité části štědrovečerního menu - něco sladkého, něco smaženého i něco tekutého, a ač by se toho dalo o vánočních pochutinách napsat nekonečně mnoho, my uzavřeme čtveřici adventních článků tou nejikoničtější ze všech vánočních příloh - bramborovým salátem. A také otázkou starou jako lidstvo samo: Patří do něj hrášek?

Trocha historie

Snad poprvé se u nás recept na bramborový salát objevil v roce 1826 v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, která k bramborám přidávala zbytky dalších jídel. Že ale nešlo o jen tak ledajaké zbytky, svědčí i úryvek receptu: “Studenou telecí pečeni a třeba i koroptve smícháme se za tepla pokrájenými bramborami a cibulí...,"

 

Jako ryze vánoční příloha si ale salát vydobyl své místo na tabuli spolu s kaprem v průběhu 20. století - velké mísy salátu s bohatou zálivkou z majonézy přišly na české tabule dokonce až po druhé světové válce, kdy majonéza přestala být luxusním zbožím jen pro vyšší vrstvy.

Který recept je ten pravý? A jak je to s tím hráškem?

Dnes má každá rodina ten svůj jediný “správný” recept na bramborový salát a nedá na něj dopustit - věříme, že u vás tomu nebude jinak. I vzhledem k tomu, že bramborový salát se v mnoha variacích připravuje téměř po celém světě, palčivou otázku hrášku (případně další zeleniny, masa či uzenin) nemůžeme tak snadno rozsoudit. Důležité ale je, že vám prostě chutná!

Co takhle zkusit to letos jinak?

Chcete tentokrát zkusit něco nového a inspirovat se jedním z méně známých receptů na bramborový salát z různých koutů světa? Základním kouskem nádobí pro větší počet strávníků bude bezesporu pořádný hrnec na vaření brambor, ve kterém můžete salát koneckonců i servírovat. K uvařeným salátovým bramborám pak už jen přihoďte následující suroviny a zálivky:

Newyorský bramborový salát

K bramborám přidejte: šalotku, kyselé okurky a kopr

Jako zálivku použijte: majonézu, americkou hořčici, lák z okurek, sůl a pepř

Lehký řecký bramborový salát “Patatosalata”

K bramborám přidejte: jemně nakrájenou jarní cibulku

Jako zálivku použijte: Olivový olej, červený vinný ocet, čerstvou citronovou šťávu, sušený česnek, sušenou cibuli, sůl, černý pepř, oregano, cukr, rozmarýn, červený pepř

Finský bramborový salát “Perunasalaatti”

K bramborám přidejte: kostičky řapíkatého celeru, na plátky pokrájené ředkvičky, najemno krájenou červenou cibuli nebo jarní cibulku, jemně nakrájenou nakládanou okurku, kapary, na kostičky nakrájené menší jablko

Na zálivku použijte: nasekaný čerstvý kopr, nasekanou čerstvou petrželku, bílý ocet, hořčici, drcený česnek, majonézu, sůl a pepř

Japonský bramborový salát "Pote-sala"

Vařečkou rozšťouchejte vařené vychladlé brambory.

K bramborám přidejte: sterilovanou kukuřici, na kostičky pokrájenou vařenou mrkev, vejce natvrdo, kousek oloupaného zeleného jablka a čerstvou okurku hadovku (z té odstraňte semínka a dužinu po nakrájení mírně osolte, nechte odpočinout a vymačkejte přebytečnou vodu)

Jako zálivku použijte: japonskou majonézu, rýžový ocet, sůl a pepř


Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nebo zůstanete u své oblíbené klasiky, za celý tým BELIS vám přejeme co nejkrásnější prožití vánočních svátků, pohodové vaření s kvalitním nádobím a dobrou chuť!