Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Jak na ty nejlepší kapří řízky? Máme pro vás hned 4 osvědčené tipy!

Kapr na sváteční tabuli bezesporu patří. Víte ale, že smažený kapr tak, jak jej dnes známe, není součástí štědrovečerní večeře nikterak dlouho? Recept na něj poprvé přinesla ve své kuchařce Marie Janků-Sandtnerová v roce 1924. Větší oblibu mezi měšťanským a vesnickým lidem si ale získal až po druhé světové válce, kdy byl trend smažených pokrmů obecně na vzestupu.

 

Dnes si mnoho domácností Vánoce bez kapřích řízků neumí vůbec představit. Jste i u vás doma kaprům nakloněni? Tak popadněte pořádnou pánev a pusťte se do smažení! S našimi 4 tipy může být letošní hostina ještě lepší!

Tip č. 1: Zbavte kapra nepříjemných kostí

Mnoho lidí se kaprovi vyhýbá jen proto, že mají pochopitelné obavy, aby na Štědrý den neskončili na pohotovosti s kostí v krku. Pokud ale kapra správně nafiletujete a vykostíte, můžete si jeho jemné, chutné maso užít naprosto bez obav a stačí k tomu jen trocha cviku. U některých prodejců dnes dokonce seženete i již kompletně připravený, vykostěný filet.

Tip č. 2: Naložte filety do mléka a nešetřete se solí

Někoho může od konzumace kapra odrazovat typický rybí zápach. Rybiny se ale můžete z velké části účinně zbavit, a to naložením filetů do mléka. V mléčné “koupeli” ponechte maso po celou noc, na druhý den před smažením jej jen dobře osušte papírovou utěrkou. Alternativní metodou může být i bohaté zakapání čerstvého masa citronovou šťávou a alespoň hodinkový odpočinek. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, před obalováním nezapomeňte kapří filety řádně nasolit ze všech stran - ryba snese soli hodně.

Tip č. 3: Vyzkoušejte panko strouhanku

Pokud chcete, aby vaše řízky byly neobyčejně křupavé a strouhanka přesto nadýchaná, sáhněte tentokrát při obalování po panko strouhance. Její původ najdete v Asii a jedná se o strouhanku, která je podobně jako ta naše připravena z bílého chleba, ovšem ne tvrdého, ale čerstvého. To jí propůjčí jinou strukturu i vlastnosti při samotném smažení. Pokud nechcete panko kupovat, jednoduše vhoďte měkký toastový chléb či rohlík do chopperu nebo mixéru a nechte je vykonat dílo za vás. Uvidíte, že výsledek bude fenomenální.

Tip č. 4: Olej vyměňte za přepuštěné máslo

A jdeme smažit! Zkoušeli jste už smažení na tzv. ghíčku? Tohle přepuštěné máslo dodá řízkům nejen božskou chuť, ale příprava na něm je i mnohem zdravější než při použití běžných olejů, navíc hodnota jeho tzv. kouřového bodu je až 250° C, takže se jen tak nepřepálí. Ghí si navíc můžete snadno vyrobit i doma a vyjde vás levněji než v obchodě:


250 g kvalitního másla pokrájejte na menší kousky a vložte do hrnce. Na mírném ohni jej nechte pomalu rozpustit. Poté stáhněte sporák na úplné minimum a máslo nechte dalších 20 minut “pracovat” - začne se na něm tvořit pěna a na dně se usadí mléčná bílkovina. Až začne ghí oříškově vonět a získá krásně zlatou barvu, je hotovo. Pozor, aby se bílkovina na dně nespálila - má mít světle nahnědlou barvu. Odeberte pěnu a přes jemné plátýnko opatrně přelijte teplé (ne horké) máslo do vhodné nádoby s víčkem a nechte vychladnout.