Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Vánoční vaječný likér na tři způsoby: Bleskurychlý, veganský i bez alkoholu!

Přípravy na Štědrý den už jsou mnohde v plném proudu, blíží se druhá adventní neděle a s ní i zapálení druhé fialové svíčky na věnci, nazývané Betlémská, která symbolizuje lásku a Ježíškovy jesličky. A čím lépe v tomto čase vyjádřit lásku, než vlastníma rukama vyrobenou lahůdkou, která doslova zahřeje u srdce?

 

Snad každého potěší domácí vaječný likér, který k Vánocům neodmyslitelně patří. Zkuste jej hned na tři způsoby a pohostěte jím děti, abstinenty nebo třeba i vegany.

Bleskurychlý vaječňák bez vaření

Tenhle vaječný likér budete mít hotový raz dva a garantujeme vám, že stejně rychle bude mizet z lednice, ve které by ale díky alkoholu měl za ideálních podmínek vydržet měsíc i déle.

 

V míse ručním mixérem vyšlehejte 8 žloutků se dvěma balíčky vanilkového cukru do světlé pěny. Poté do žloutkové směsi zašlehejte po 1 plechovce slazeného a neslazeného kondenzovaného mléka. Přidejte špetku muškátového oříšku, špetičku soli a konečně i rum či jiný voňavý alkohol podle chuti a požadované konzistence. A je hotovo - likér už jen naplňte do lahví a uložte v lednici.

Vaječný “likér” bez alkoholu potěší i děti

Ať už chcete dopřát tuhle sladkou dobrotu svým ratolestem nebo se z nějakého důvodu sami vzdáváte alkoholu, vyzkoušejte její bezalkoholovou verzi:

 

V žáruvzdorné misce smíchejte po 1 plechovce slazeného a neslazeného kondenzovaného mléka, 1 balíček vanilkového cukru (nic nezkazíte, když přidáte i pravou vanilku) 200 ml smetany ke šlehání, špetku muškátového oříšku a špetku soli. Misku vložte do většího hrnce do vodní lázně a ručně prošlehávejte. Ve chvíli, kdy se směs začne vařit, postupně do ní zašlehejte 8 žloutků a míchejte do zhoustnutí. Po mírném vychladnutí směs rozdělte do lahví a uchovávejte v lednici.

Veganský “vaječňák”

Tradičních chutí a vůní Vánoc se nemusíte vzdávat ani pokud jste vyznavači čistě rostlinné stravy. Vyzkoušejte tuhle super veganskou verzi!


Z 800 ml rostlinného mléka odebereme asi pětinu, ve které rozmícháme 1 balíček vanilkového pudinkového prášku. Zbytek mléka mezitím ve větším hrnci přivedeme k varu. Směs pudinku a mléka osladíme 1 balíčkem vanilkového cukru, přilijeme do vroucího mléka a za stálého míchání metličkou vaříme asi minutu, vznikne nám řídký pudink. Ten zakryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup, a necháme vychladnout. Poté jej vyšleháme se slazeným veganským kondenzovaným mlékem, přidáme semínka vanilkového lusku a špetku černé soli, která likéru dodá vaječné aroma. Nakonec přilijeme rum nebo jiný oblíbený alkohol dle chuti a plníme do lahví.