Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Oslavte začátek adventu se vším, co k němu patří!

Oslavte začátek adventu se vším, co k němu patří!

Nastává nejkouzelnější období v roce, adventní čas, který má být obdobím půstu, zklidnění, dobročinnosti a v neposlední řadě také příprav na Štědrý den.

 

Štědrému dnu předcházejí celkem čtyři adventní neděle, o kterých se symbolicky zapalují svíce na věncích, které každý rok zdobí nejednu domácnost. První neděle až v pozdějších dobách získala označení železná a tradičně se vyznačuje fialovou svící proroků, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Často ale symbolizuje také naději a splnění i těch nejtajnějších přání.

Pusťte se do cukroví!

S adventem se od počátku pojí nespočet zvyků a tradic a pečení cukroví je bezesporu tou dnes nejdodržovanější. A právě samotný začátek adventu přímo vybízí třeba k pečení tradičních vánočních perníčků, které běžně potřebují čas ke změknutí a odležení. Chystáte se letos na perníčky i vy? Pak je tedy nejvyšší čas začít! Nebo ne?

Nechcete spěchat? Zkuste perníčky, které budou měkké hned!

Pokud jste se do perníčků ještě nepustili, nevěšte hlavu a klidně si dejte na čas. Se správným receptem a postupem můžete s jejich přípravou začít doslova na poslední chvíli. Zkuste to třeba takto:

 

Ve větší míse smíchejte 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, lžičku jedlé sody a lžičku perníkového koření. Do takto připravené směsi zapracujte 50 g másla a nakonec i 2 pořádné lžíce medu a 2 vejce. Vypracujte hladké těsto, které pak nechte alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.

 

Těsto vyválejte a vykrajujte tvary, které máte rádi. Ty pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160° cca 8 minut, u větších perníčků o něco déle. Sami však víte nejlépe, jak vaše trouba peče, proto perníčky kontrolujte a nebojte se je vyndat o chlup dříve, tedy ve chvíli, kdy budou stále trochu měkké, ale už půjdou jednoduše sloupnout z papíru.

 

Hned po vytažení z trouby perníčky potřete rozšlehaným žloutkem s trochou vody, čímž docílíte prvotřídního lesku. Jakmile vychladnou na mřížce, můžete začít uzobávat. Velkou výhodou totiž je, že když do Štědrého dne nevydrží, můžete v okamžiku upéct další!