Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Lehké letní recepty z jednoho pekáče| Sfinx by Belis

Inspirujte se tipy na lehké letní recepty, které nadchnou celou rodinu

Večeře do 30 minut? Lehký oběd pro celou rodinu, který připravíte jedna dvě? Vyzkoušejte recepty z jednoho pekáče. Nadchne vás pečený losos se smetanou a koprem, nejrychlejší omáčka na těstoviny na světě i báječný cuketový nákyp.

Také se vám nechce trávit v létě půl dne vařením? Pak vás potěší tipy na rychlé a odlehčené recepty. A ještě vám zbude čas na společný výlet s rodinnou.

Vyzkoušejte recepty z jednoho pekáče

Jeden druh nádobí, kopa vynikajícího jídla a příprava zabere jen chvilinku – to jsou recepty z jednoho pekáče. Stačí vzít všechny přísady, naskládat je dovnitř, zapéct, a užívat si, jak se snoubí chutě a vůně. Výhodou je, že přílohu většinou nemusíte připravovat zvlášť – vše se peče, takřka bez práce, krásně pospolu. A bonusem je, že u receptů z jednoho pekáče zašpiníte jen minimum nádobí.

  1. Zdravé vaření: Losos pečený v troubě

Rozvoňte domov smetanovým lososem s koprem. Kromě toho, že si báječně pochutnáte, si udržíte také štíhlou linii a tělu dodáte potřebné omega-3 kyseliny.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 800 g brambor
  • 4 filety lososa
  • 2 cibule
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 vejce
  • kopr
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  2. Brambory nakrájíme na plátky.
  3. Cibuli pokrájíme na kolečka.
  4. Smetanu prošleháme s vejci, dochutíme solí, pepřem a koprem.
  5. Dno pekáče vyložíme bramborami a zasypeme cibulí.
  6. Navrch položíme lososa.
  7. Zalijeme smetanou.
  8. Pečeme dozlatova.
  9. Podáváme.
  1. Recept na lehký oběd: Bleskové těstoviny

Tyto těstoviny získaly na sociální síti TikTok miliony zhlédnutí. Není se čemu divit, chutnají božsky – jako z italské restaurace – a na omáčku si vystačíte se 2 základními přísadami.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 500 g cherry rajčátek
  • 400 g sýru feta (nebo balkánu)
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky dle chuti (oregano, bazalka)
  • olivový olej
  • 500 g těstovin

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  2. Do pekáčku vložíme rajčata a sýr. Není třeba nic krájet.
  3. Přidáme prolisovaný česnek a posypeme bylinkami.
  4. Zakápneme olivovým olejem.
  5. Pečeme přibližně 20 minut.
  6. Mezitím uvaříme těstoviny.
  7. Omáčku vyndáme z trouby. Promícháme, ať se propojí všechny ingredience.
  8. Podáváme.
  1. Recept na letní večeři: Cuketový nákyp

Cuketový nákyp je skvělý jako příloha například ke kuřeti nebo ke grilovanému steaku či sýru, v létě ho ale oceníte také jako lehkou večeři. Pokud vám zbyly brambory od oběda, můžete je k nákypu podávat také.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 500 g cukety
  • 200 g eidamu
  • 2 plechovky tuňáka
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 až 10 lžic hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • koření dle chuti (sůl, pepř, bylinky)

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  2. Cuketu a sýr nastrouháme.
  3. Cibuli nasekáme najemno. Česnek prolisujeme.
  4. Smícháme cuketu, eidam, tuňáka, cibuli, česnek, vejce a prášek do pečiva.
  5. Okořeníme.
  6. Zahustíme moukou.
  7. Pečeme dozlatova.

Pečicí plechy do trouby Belis / Sfinx připraví jídlo nejzdravějším způsobem

Pamatujete, jak to vždy vonělo u babičky v kuchyni? Tak stejně to bude vonět i u vás. Stačí sáhnout po tradičním pečicím plechu do trouby, který zachová a rozvine chuť každé ingredience. Navíc máte jistotu, že do jídla se z nádobí nedostanou žádné škodliviny.