Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Naučte se, jak zavařovat v troubě | Sfinx by Belis

Užijte si letní ovoce a zeleninu i v zimě a podlehněte zavařování v hrnci

Zavařování praktikovaly už naše babičky, a i v dnešní moderní době je tento způsob skladování potravin nadmíru oblíbený. Vždyť co může být lepšího než si zakonzervovat domácí meruňky od sousedky nebo okurky z vaší zahrádky a těšit se z nich po celou zimu? Vězte, že zavařování je jednoduchá technika, kterou snadno provedete v klasickém hrnci.

Zavařovat ovšem nemusíte jen v hrnci! Jak si doma připravit výborný meruňkový kompot či nakládané okurky a co k tomu budete potřebovat?

Jak dlouho a v čem je vhodné zavařovat

Rozhodli jste se zavařovat v hrnci? Nemusíte investovat do drahých hrnců na zavařování, stejně tak vám poslouží velký smaltovaný hrnec v retro designu, který skvěle vodí teplo a pořídíte jej za ekonomickou cenu.

  1. Na dno hrnce položte utěrku, narovnejte na ni zavíčkované naplněné sklenice a zalijte vodou.
  2. Teplotu v hrnci byste měli udržovat okolo 80 °C po 20 minut.
  3. Abyste zamezili prasknutí sklenic, v hrnci se nesmí těsně dotýkat.

Ve smaltovaném hrnci můžete zavařovat na všech typech ohřevů, včetně indukce.

Naučte se, jak zavařovat v troubě

Láká vás další způsob zavařování? Zkuste to ve vaší troubě! Zavařovat lze v troubě plynové, elektrické i horkovzdušné, podle čehož se poté odvíjí celková doba zavařování. Roli samozřejmě hraje také druh a tvrdost ovoce či zeleniny, kterou se chystáte zavařit. Postup je jednoduchý:

  1. Budete potřebovat pečicí plech, na který vyskládáte naplněné sklenice v rozestupu minimálně 1 centimetru.
  2. Plech umístěte do spodní části trouby a nalijte do něj vodu do výšky 1, 5 centimetru.
  3. Doba zavařování se odvíjí také podle samotné sklenice. Ty větší je třeba v troubě nechat 10 až 15 minut, menším postačí 5 až 8 minut.

Pro jistotu můžete na zkoušku zavařit jednu sklenici, jelikož každá trouba hřeje trošku jinak a vy tak budete mít jistotu, že vaše plody se zavaří tak, jak mají.