Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Jak poznat jedlé houby, kde je najít + recepty | Sfinx by Belis

Milí houbaři – víte, kde houby rostou, jak a v čem je nejlépe zpracovat?

Houbařská sezóna trvající v ČR od června do listopadu každoročně do lesů vyláká na statisíce houbařů. A není se čemu divit. Nejen, že jde o relaxační disciplínu, ale tyto dary přírody se během let staly inspirací pro různé houbové recepty.

Na začátku je důležité vědět, jak poznat jedlé houby, kde je najít, jak je poté skladovat a v neposlední řadě také co chutného si z nich doma uvařit!

Kde rostou jedlé houby

Houby rostou nejvíce v jehličnatých lesích a ke svému růstu potřebují déšť a následné teplo. Sběr si tak naplánujte podle počasí, sledujte meteorologické předpovědi a portály informující o aktuálním růstu hub.

Co se týče sběru hub, mějte se na pozoru:

  1. Sbírejte houby, které už znáte.
  2. Neberte s sebou houby s příliš malými a pozměněnými plodnicemi nebo s plochými, šupinatými klobouky.
  3. Jedovatou houbu poznáte také podle rozlišné barvy klobouku a nožky po rozříznutí.

Možnosti, jak houby zpracovat

Máte doma košík plný hub a říkáte si, jak dlouho vydrží v lednici? Čerstvé houby v ní můžete skladovat zhruba deset dní, uvařené pět.  Jak dodat houbám na delší trvanlivosti je poměrně jednoduché – usušte je (v troubě)!

  • Očištěné houby nakrájené na 0,3 cm silné plátky vyskládejte na pečicí papír,
  • nechte sušit hodinu v troubě rozehřáté na 65 °C,
  • po hodině houby otočte a pečte další hodinu do jejich úplného usušení.

Sušené houby můžete skladovat jak ve skleněných, tak smaltovaných nádobách s víčkem. A jak dlouho vařit čerstvé (i sušené) houby? Stačí jim zhruba 20 minut.

Vezměte si k ruce hrnec na polévku a rozvoňte domov

Vykouzlete si doma klasickou houbovou smaženici s vajíčky, voňavou houbovou polévku jako od babičky, krémovou houbovou omáčku s masem a knedlíkem nebo houbový guláš.

Aby se vám houbové pokrmy nepřipékaly, sáhněte po pánvičce, hrnci nebo pekáči na maso ze smaltu. Vařit můžete i tematicky. Na našem e-shopu najdete i smaltované nádobí s potisky hřibů, které zaručí ty nejzdravější pokrmy a vykouzlí autentické vaření doma i na chalupě.