Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Nahlédněte pod (smaltovanou) pokličku| Sfinx by Belis

Tradice a kvalita: Nahlédněte pod pokličku českého smaltovaného nádobí

 

Technika smaltování oslnila nejprve královské výrobce šperků, a posléze si našla cestu také do kuchyně. Smaltované nádobí nestárne – je praktické, zdravé, odolné i krásné. Nahlédněte pod pokličku a objevte jeho kouzlo.

Smaltované nádobí bylo perlou kuchyně našich prababiček, a přestože dnes je na trhu mnohem více materiálů, smalt se vrací zpět na výsluní. V čem spočívá kouzlo smaltu a proč je materiál nepřekonatelný?

Co je to smaltování? Pečlivé postupy a trocha alchymie

Když po smaltovaném nádobí přejedete rukou, zaujme vás, jak hladké a celistvé je na dotek. Ochrannou vrstvu, neboli smalt, tvoří křemičitá tavenina, která má blízko ke sklu nebo porcelánu. Zajímavostí je, že tato technika byla známá již ve starověkém Egyptě.

A jak probíhá výroba smaltovaného nádobí dnes? Tvárný plech se nejprve oseká v obřích lisech a k výlisku se přitaví ucha. Poté se nádobí odmastí a v teplotách nad 800 °C několikrát poleje sklovitou směsí. Nádobí vyjede z pecí za přibližně 20 minut.

Jak nádobí získává svou barvu?

Barvu určuje složení směsi. V té naleznete drcené sklo, jíl, mletý křemen a mnoho dalšího. Práce specialisty, který má směs na starost, připomíná novodobou alchymii.

Poznejte historii českého smaltu

Smaltování se dostalo do Evropy okolo 5. století našeho letopočtu. I když hospodyňky si o smaltovaném nádobí mohly nechat ještě dlouho zdát – technika byla používaná zejména při výrobě šperků, smaltované jsou například české korunovační klenoty. První smaltování železného plechu a litiny proběhlo až v polovině 19. století – vědci totiž dlouho nemohli přijít na správné složení skloviny, která si s těmito materiály bude rozumět.

Následoval rozmach smaltu. Nádobí se pyšnilo překrásnými dekory a barvami. Vyrábělo se takřka vše od naběraček, přes čajové servisy až po hrnce a zapékací mísy. Po vzniku Československa nastala zlatá éra českého smaltu, po kterém žíznili lidé doma i v zahraničí.

Tehdy si také vydobyla své výhradní místo na trhu českobudějovická značka Sfinx, která je považovaná za synonymum kvalitního smaltu.

Smaltované hrnce nezestárnou. Jaké jsou hlavní výhody?

Nádobí ze smaltu je klasikou, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Na podobných hrncích vařily již prababičky, a v módě jsou i dnes.

Jaké jsou hlavní výhody?

  • Praktičnost

Smaltované nádobí vydrží věky. Jen tak se nepoškrábe, neotluče a vyčistíte ho jedna dvě. Jeden kvalitní smaltovaný pekáč vám při správné péči vydrží celý život.

  • Zdraví

Ohromnou výhodou materiálu je, že chrání potraviny a na jeho povrchu se nemnoží bakterie. Při vaření navíc neunikají do jídla žádné škodlivé látky.

  • Krásný vzhled

Smaltované nádobí působí luxusně. Kromě tradičního designu se vám zalíbí také dekory a barvy – smaltovaný hrnek nebo talíř je skvělým doplňkem nejen na chalupu.

Když smalt, tak Belis / Sfinx

Učarovalo vám smaltované nádobí? Chcete potěšit dárkem vášnivou kuchařku nebo vybavit vlastní kuchyň? Pak vsaďte na naše nádobí Sfinx pod hlavičkou českobudějovické firmy Belis. Zdobí nás tradiční postupy a důraz na kvalitu, tak aby každý kousek nádobí obstál i v té nejtěžší kuchařské zkoušce. Tak aby to ve vaší kuchyni vždy vonělo, a jídlo báječně chutnalo.

TIP: Mrkněte na naše video z výroby smaltovaného nádobí.