Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí

Jak si upéct velikonoční speciality | Sfinx by Belis

 

Velikonoční mazanec s mandlemi

Užijte si velikonoční pečení a připravte si doma tradiční české speciality

 

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří tradiční pokrmy. S příchodem Velikonoc tak všem milovníkům tradic a pečení v hlavě vyvstává otázka, které dobroty si na slavnostní stůl připravit, aby bylo pohoštění ke spokojenosti všech zúčastněných.

Je důležité myslet na výběr správných receptů, od kterých se poté odvíjí nákup vhodných ingrediencí a v neposlední řadě také nádobí, které k pečení využijete.

Jaké jsou tradiční recepty?

 

Pečení velikonočních specialit k Velikonocům patří stejně jako zdobení vajíček. Přestože dnes najdete také nové a moderní recepty, pokrmy tradiční velikonoční kuchyně stále patří mezi největší stálice:

  • kynutý mazanec,
  • piškotový beránek,
  • či pečená kachna.

Recepty na výše zmíněné velikonoční speciality se v rodinách přenáší z generace na generaci, a kromě gurmánského prožitku některé z nich plní také dekorační roli.

Ozdobte si velikonoční stůl pečeným beránkem

 

Pokud budete velikonočního beránka péct poprvé, pravděpodobně si říkáte, jak na to. Velikonoční beránek se klasicky peče ze světlého piškotového těsta, které voní po vanilce.

K pečení je potřeba speciální pečicí formy ve tvaru beránka, do které se těsto nalívá a následně se v ní i peče. Pečicí forma zaručí, že beránek bude po vyklopení stabilně stát, čímž zároveň vytvoří velikonoční dekoraci pro váš stůl. Doporučujeme vám smaltovanou formu, která rovnoměrně vodí teplo a beránek se v ní dokonale propeče.

Pro větší efekt můžete beránka také:

  1. posypat moučkovým cukrem,
  2. ozdobit rozpuštěnou čokoládou,
  3. či mu kolem krku uvázat barevnou mašličku.

Symbol českých Velikonoc, který nesmí chybět

 

Na Vánoce vánočka, na Velikonoce mazanec. Jak ale takový mazanec upéct? Velikonoční vláčný bochánek se dělá z kynutého těsta, které se provoní citrónovou kůrou a rozinkami. Na povrchu se poté mazanec zdobí plátky mandlí a sype moučkovým cukrem.

Kromě receptu je také důležitý správně zvolený pečicí plech. Vhodné jsou pečicí plechy ze smaltu:

  • rovnoměrně vodí teplo, díku čemuž se mazanec dokonale propeče,
  • smalt neuvolňuje škodlivé látky ani při vysokých teplotách,
  • jednoduše se čistí, čímž se prodlužuje jejich životnost.

 

Připravte si k velikonočnímu obědu pečenou kachnu

 

Na velikonoční hostinu se typicky podává jehněčí a kuřecí maso, ale stejně tak je oblíbená i pečená kachna. Velikonoční kachnu si můžete upéct s jablky, pomeranči, glazovanou medem, ale také s rozinkami či citróny.

Doporučuje se pomalé, dlouhé pečení, které zajistí měkké a vláčné maso. Nejvhodnější jsou smaltované pekáče, které při vysokých teplotách nemění tvar a snadno se udržují.

Ať už se rozhodnete pro kachnu či mazanec, na Velikonoce by měl domov dýchat sváteční atmosférou a vonět pečením!

smaltované pekáče Belis/Sfinx na kachnu